Halloween 101
In de Verenigde Staten is het een van de populairste feestdagen van het jaar. De laatste jaren wint het feest ook in Nederland sterk aan populariteit: Halloween. Ieder jaar op 31 oktober verkleden kinderen zich in enge kleren en gaan snoepjes ophalen in de buurt. Maar waar komt Halloween eigenlijk vandaan? Hieronder tekst en uitleg.
Allerheiligen
De naam 'Halloween' is afgeleid van All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. Dit was een heidens feest, de kerk maakte er later Allerheiligen van.
Het feest is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar de VS gebracht. In Engeland werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers.
Toen de Romeinen de Britse eilanden binnenvielen vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen, en ook het eren van de doden.
Pompoen
Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de verlichte uitgeholde pompoen. Het bekendste verhaal is het verhaal over Jack de smid:
Op een avond kwam Jack de duivel tegen die hem naar de hel wilde meenemen. Jack wist met een list de duivel in een boom te lokken. Hij zette de duivel vast in de boom door een kruisteken in de boomstam te krassen. De duivel beloofde Jack dat hij niet in de hel zou komen als Jack hem vrij zou laten. Zo gezegd, zo gedaan.
Toen Jack later stierf kwam hij door zijn slechte levenswandel niet in de hemel. Maar de duivel liet hem ook niet in de hel wegens de gedane belofte. Sinds die tijd doolt de ziel van Jack rond op aarde. De duivel gooide hem een gloeiend kooltje achterna. Jack stak het kooltje in een knol die hij aan het eten was en kreeg op die manier een lantaarn. Amerikaanse Halloween-vierders hebben de knol verruild voor een pompoen.