Het platte hondje
Een afgestudeerde Amerikaanse student krijgt aan het begin van de twintigste eeuw de mogelijkheid om op een gerenommeerd Engels instituut onderzoek te doen. Het instituut is gehuisvest in een prachtig Engels kasteel op het platteland.De student arriveert 's avonds laat in het kasteel, en wordt door een van de bedienden naar zijn kamer gebracht. De kamer is luxueus ingericht en staat vol met antieke meubelen.
Voor hij gaat slapen besluit de student nog even te werken. Wanneer hij zijn pen in het inktpotje wil dopen, stoot hij het potje inkt per ongeluk om. In een reflex probeert hij het potje nog te pakken, maar hij mist en het inktpotje vliegt door de kamer.
De hele kamer zit onder de inkt. Het kostbare tapijt, het Victoriaanse bureau. Zelfs op het ongetwijfeld dure schilderij aan de muur zitten inktvlekken. De student schaamt zich zo, dat hij onmiddellijk zijn koffer pakt en ongemerkt het kasteel verlaat, terug naar de Verenigde Staten.
Twintig jaar later is de student uitgegroeid tot een wereldwijd erkende deskundige. Op een dag ontvangt hij een uitnodiging om op hetzelfde instituut in Engeland een lezing te komen geven. De voormalig student gaat ervan uit dat de Engelsen hem niet zullen herinneren aan het pijnlijke voorval dat zich twintig jaar ervoor heeft afgespeeld, en accepteert de uitnodiging.
Wanneer hij dit keer in het kasteel aankomt, wordt hij naar de kamer van de directeur gebracht. Terwijl hij in de kamer wacht tot de directeur hem ontvangt, ploft hij neer op een van de stoelen. Onder zich hoort hij een angstig blafje.
Als de man opstaat, ziet hij een dood hondje liggen. Hij is bovenop de kleine hond van de directeur gaan zitten. Zonder te aarzelen pakt de man zijn koffer, loopt het kasteel uit en verdwijnt wederom met stille trom terug naar Amerika.
Waar of niet waar?
De Amerikaanse folklorist Jan Harold Brunvand heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar dit verhaal. In zijn boek 'Too good to be true' noemt Brunvand acht romans waarin dit verhaal op min of meer dezelfde wijze verteld wordt. Het oudste boek is 'Lucky Jim' van de schrijver Kingsley Amis uit 1954.