Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.




Woeste Waterdieren

Een man laat zijn hond uit langs de Maas, in de buurt van Boxmeer. De hond mag wat zwemmen in de rivier, maar opeens raakt de hond in paniek en begint te spartelen. Wanneer hij eindelijk weer uit het water komt, blijkt hij een poot te missen.

De poot is afgebeten door een reuze-schildpad, met een kop zo groot als een voetbal en zulke sterke kaken, dat deze dus blijkbaar zomaar een poot van een hond af kan bijten. Deze schildpadden blijken naar Nederland gesmokkeld te zijn en zijn in de Maas terecht gekomen. Zo leven er blijkbaar nog meer van deze schildpadden in de Maas.

Waar of niet waar?
Dit verhaal was in 2002 in de omgeving van Boxmeer erg populair. 'De Gelderlander' berichtte erover, al nam de krant het verhaal met een korreltje zout. Of het verhaal waar gebeurd is, kun je je afvragen. Eigenaar en hond heeft de Gelderlander niet kunnen vinden.

Wat zeker waar is is dat zoetwaterschildpadden behoorlijk groot kunnen worden en in staat zijn om flink te bijten. In Europa komen de schildpadden echter niet in het wild voor. Toch komt het eens in de zoveel tijd voor dat een dergelijke schildpad in het wild wordt aangetroffen.

Op 7 augustus 2005 melden verschillende nieuwsdiensten het volgende bericht:

Stratenmakers hebben deze week nabij Olst in de uiterwaarden van de IJssel een grote zoetwaterschildpad gevonden. Het bijna een halve meter grote dier werd door de stratenmakers met blote handen in een cementkuip geplaatst.

Achteraf blijkt dat nog een gevaarlijk klusje te zijn geweest, want het aangetroffen reptiel is een alligatorschildpad. Deze staan erom bekend dat ze agressief zijn en stevig kunnen bijten. Het dier heeft een soort uitschuifnek die naar voren komt als hij een prooi in het vizier heeft.

Medewerkers van de dierenambulance uit Deventer hebben het beest opgehaald en naar een schildpaddenopvang gebracht. Bij het verplaatsen beet de zoetwaterschildpad iemand. Deze persoon moest door een dokter worden behandeld aan de bijtwond.

De alligatorschildpad komt officieel niet in vrije natuur van Nederland voor. Waarschijnlijk heeft iemand hem gedumpt toen hij te groot was. Een medewerker van de schildpaddenopvang in Almelo zegt dat de schild van het dier is misvormd.

"Dat betekent dat hij de verkeerde voeding heeft gehad. Ik denk dat hij gewoon moest overleven in de uiterwaarden en alles heeft gegeten wat ie vond. We denken dat hij zich al jaren in leven heeft gehouden in de uiterwaarden van de IJssel."

Het reptiel kan tot 100 kilo zwaar worden, is de grootste zoetwaterschildpad van de wereld en komt oorspronkelijk uit Amerika.





Copyright
Privacybeleid
Contact