Broodje aap: De dood van Houdini

in beroemd/broodje aap

Houdini was aan het begin van de twintigste eeuw een van de grootste artiesten ter wereld. Goochelaar, krachtpatser en boeienkoning Harry Houdini was een publiekslieveling in het theater. Houdini nam regelmatig de uitdaging aan om zich door politiemensen te laten boeien en/of opsluiten. Altijd weer wist hij schijnbaar moeiteloos te ontsnappen.

Als onderdeel van zijn show liet Houdini zich door iemand uit het publiek in zijn maag stompen. Hij deed dit om te laten zien hoe sterk zijn buikspieren waren. Op een keer vroeg een fan in Houdini’s kleedkamer voor een optreden of hij dat ook eens mocht proberen.
“Ga je gang”, zei Houdini, die op een bank lag uit te rusten.

De fan stortte zich onmiddellijk met overgave op Houdini, die de man met moeite van zich af wist te werpen. De fan excuseerde zich, omdat het wel duidelijk was dat Houdini erg veel pijn had. Maar Houdini stelde de man gerust:

“Het is mijn schuld. Ik had verwacht dat je even zou wachten tot ik was opgestaan. Ik had mijn buikspieren nog niet gespannen.”

Houdini had rake klappen gekregen. Houdini’s echtgenote drong er daarom bij haar man op aan dat hij zich meteen onder doktersbehandeling liet stellen, maar Houdini wilde daar ondanks de pijn niets van weten.

“De mensen in de zaal wachten op me. Al wordt het mijn laatste optreden: Ik moet het podium weer op.

Profetsiche woorden… Halverwege zijn optreden moest Houdini erkennen dat hij echt niet meer in staat was om op te treden. De pijn was te erg. In allerijl werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed Houdini op 31 oktober 1926, als gevolg van de stompen in zijn maag.

Waar of niet waar?
Zo wordt het verhaal al sinds de dood van Houdini verteld. Alle gebeurtenissen in het verhaal zijn waar, maar toch zijn de stompen in Houdini’s maag niet verantwoordelijk voor de dood van de boeienkoning.

Houdini overleed een paar dagen na het stomp-incident aan een blindedarmontsteking. Medici zijn het er echter over eens dat een blindedarmontsteking nooit door dergelijke externe factoren kan worden veroorzaakt.

Tags: