Broodje aap: De vakkundige zakkenroller

in broodje aap/criminaliteit

Een jong stel is op bezoek bij een bevriend koppel in een grote stad. Het stel gaat een middagje winkelen. Ze krijgen de waarschuwing mee om hun portemonnee niet in handtas of kontzak te stoppen omdat het zakkenrollersgilde nogal actief is.

De man wil niet erg geloven dat iemand ongemerkt zijn portemonnee zou kunnen rollen, maar hij laat zich toch overtuigen en stopt zijn geld ergens anders. Om toch te protesteren, stopt hij een oude portemonnee in zijn kontzak met daarin een briefje: “Lekker mis”.

Als de man aan het einde van de middag terugkomt bij zijn vrienden, trekt hij zijn beurs uit zijn achterzak om aan te tonen dat het allemaal wel meevalt. Wie schetst zijn verbijstering als blijkt dat er op het briefje iets is bijgeschreven: “Verdorie. Dat is balen”.

Waar of niet waar?
De slimmerik te slim af. Er zijn meer broodje aapverhalen die dezelfde opbouw hebben. Bekend voorbeeld: Een man in het cafe is bang dat iemand stiekem zijn pilsje opdrinkt als hij even naar de WC gaat. Hij schrijft een briefje en legt dat op zijn glas. “Ik heb in dit glas gespuugd.” Als hij terugkomt is er bijgeschreven: “Ik ook.”

Tags: