Het dier is geel met zwarte vlekken, heeft geknikte oren, roze handen, kan tot 35 kilogram zwaar worden en heeft een opvallende staart van acht meter die dient als springveer, bokshandschoen, lasso of hengel.
Als de jongen van dit dier uit het ei komen, worden ze korte tijd gezoogd, waarna ze vruchten en piranha’s te eten krijgen. Het geluid dat deze dieren voortbrengen is een vrolijk “hoeba”.
Aldus luidt de omschrijving van de doorsnee marsupilami. Dit stripdiertje werd in de jaren vijftig bedacht door striptekenaar André Franquin. De marsipulami bestaat echt, althans volgens de Zoological Record, zeg maar de zoölogische bijbel. De officiële Latijnse naam van het diertje luidt “Marsupilami Franquini Quintart”.
Vermeldt wordt dat het hier gaat om een ‘monotremata’ (een eierleggend zoogdier) en dat het dier voorkomt in Palombie. Dat de marsupilami een officiele status als werkelijk bestaand dier heeft gekregen, is te danken aan de Belg Alain Quintart, die in 1989 voor de grap besloot het dier wetenschappelijk te beschrijven voor een uitgave van het tijdschrift “Bulletin des Naturalistes”.
Het artikel was zo overtuigend, dat het onmiddellijk werd overgenomen door de “Zoological Record”.
Waar of niet waar?
Dit verhaal is echt, de marsupilami helaas niet. De Volkskrant schreef over deze curiosoteit in een bijlage over wetenschappelijke vergissingen.