Kinderen in Todos Santos.

Broodje aap: Lynch de kinderrovers!

in broodje aap/Dood

Een buslading Japanse toeristen bracht begin 2001 een bezoek aan een dorpje in Guatemala. Toen de Japanners uitstapten en in het wilde weg foto’s begonnen te maken van de plaatselijke markt, de dorpelingen en van spelende kinderen werden zij plotseling aangevallen door een woedende menigte van meer dan 500 mensen.

De Japanners zochten zo snel zij konden een goed heenkomen. Langzaamste Japanner was Tetsuo Yamahiro. Hij werd door de woedende dorpelingen gestenigd en overleed ter plaatse. Ook de buschauffeur kwam niet snel genoeg weg. Hij werd overgoten met benzine en in brand gestoken.

De dorpelingen waren bang dat de Japanners het voorzien hadden op hun kinderen. In Guatemala circuleert al jaren het gerucht dat kinderen geroofd worden door toeristen omwille van hun organen.

Waar of niet waar?
Het verhaal is waar gebeurd. Het speelde zich daar op 30 april 2001 rond half elf ’s ochtends af. Het “leuke” van het verhaal is dat het ene broodje aap verhaal het andere tot gevolg heeft.

Al jaren gaat in Zuid-Amerika het gerucht dat kinderen door westerlingen gestolen worden voor hun organen om kinderen in het Westen aan nieuwe nieren en andere organen te helpen. Dit is niet waar, maar veel Zuid-Amerikanen weigeren dat te geloven.

Het incident in Todos Santos staat niet op zichzelf. Publicist Peter Burger beschrijft in zijn boek “De gebraden Baby” twee vergelijkbare incidenten die in 1994 plaatsvonden.

Het verhaal hierboven is echter ook een variant op een bekend ander broodje aap verhaal. Een gezin rijdt in Turkije in een klein dorpje een kind aan. De man gaat samen met enkele dorpsgenoten naar het politiebureau. De rest van het gezin blijft achter in de auto. Wanneer de man even later met enkele agenten bij zijn auto terugkeert, zijn zijn vrouw en kinderen levend verbrand.