Broodje aap: Paul is dood

in beroemd/broodje aap

Naar wordt aangenomen is Beatle Paul McCartney tijdens de opname van de LP “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” in 1966 overleden door een auto ongeluk. Op een vroege woensdagmorgen zag Paul niet dat het stoplicht op rood was gesprongen. Hij botste tegen een vrachtauto, waarna zijn auto in vlammen opging.

Op alle Beatle-platen die na het ongeluk gemaakt zijn, hebben de drie resterende Beatles verborgen ‘hints’ verstopt, zodat echte Beatles-fans uit kunnen pluizen wat er precies gebeurd is.

Pepper Op het Sgt. Pepper album zijn talloze hints te vinden:
De cover stelt een begrafenis voor en Pauls bass-gitaar is op bloemen gelegd die boven op een doodskist liggen. De basgitaar is voor linkshandigen. Paul was linkshandig. Paul’s rugby bekers staan ook bij het graf.

De kleine pop in de groene jurk kijkt naar een speelgoedautootje dat in vlammen opgaat. Het lied “A Day in the Life” gaat over het ongeluk. “He blew his mind out in a car/He hadn’t noticed that the lights had changed.”, “I’d seen his face before/Nobody was really sure if he was from the House of Paul.”

Paul’s vervanging zingt in het lied “With a little Help From My Friends” de regels “What would you think if I sang out of tune/Would you stand up and walk out on me?” Hij verontschuldigt zich dat hij niet zo goed kan zingen als de echte Paul McCartney.

Het is Ringo Strarr die dit zingt, dus van een plaatsvervanger is hier sowieso geen sprake

Op het befaamde White Album staan ook aanwijzingen:
Vooral het nummer “Revolution 9” bevat talrijke hints. Wanneer de eindeloos herhaalde woorden “Number Nine” in het nummer achteruit gedraaid worden, hoor je “Turn me on, dead man”. In de achtergrond is het geluid te horen van een auto ongeluk, vlammen en gegil. Je hoort Paul schreeuwen “Let me out” terwijl hij op een autodeur bonst. Aan het eind is de doodsscene uit King Lear te horen.

Aan het eind van het lied “I’m So Tired”, mompelt John Lennon iets onverstaanbaars. Wanneer dat achteruit gespeeld wordt, hoor je “Paul is dead, miss him, miss him”. Ook de poster die bij de plaat hoort, bevat aanwijzingen. Onderaan rechts staat een foto van Billy Campbell, de winnaar van de Schotse Paul McCartney Look-Alike wedstrijd. Campbell verdween 1966, en werd nooit meer teruggezien. Campbell had een litteken op zijn lip, net als Paul McCartney na 1966.


Een duidelijke aanwijzing is de cover van het album Abbey Road:
De beroemde cover van de Beatles die het zebrapad oversteken stelt Paul’s begrafenis voor.

Op de foto zien we eerst John Lennon, gekleed in het wit: de priester. John wordt gevolgd door Ringo, gekleed in het zwart: de begrafenisondernemer. Als derde zien we Paul, blootvoets: het lijk. Tot slot is er George Harrison, in spijkerbroek en verveeld kijkend: de grafdelver.

Op het nummerbord van de Volkswagen Kever staat ’28 IF’. Paul zou nu 28 zijn als hij niet om het leven gekomen zou zijn.

Paul McCartney loopt op ‘Abbey Road’ als enige uit de pas en heeft bovendien een sigaret in zijn rechterhand. Hij is echter linkshandig.

Ook is er een stemanalyse gedaan van platen voor het ongeluk en van platen na het ongeluk. Deze analyse is te vergelijken met een vingerafdruk. Uit dit onderzoek bleek dat de platen niet door een en dezelfde man gezongen konden zijn.

Waar of niet waar?
Paul McCartney heeft zelf altijd ontkend dat hij dood was. Wat wel waar is, is dat McCartney op 9 november 1966 betrokken was bij een (klein) auto-ongeluk. Daarbij vielen echter geen gewonden of doden.

De andere Beatles hebben altijd met klem tegengesproken dat Paul dood zou zijn. Sterker nog. Ze hebben zelfs ontkend dat er bewust verborgen boodschappen in covers en liedjes te vinden zouden zijn.

Paul McCartney leeft. John Lennon en George Harrison zijn wel dood. Maar dat zeggen ze ook van Elvis…