Broodje aap: Wandelende beestjes

in broodje aap/Dieren

Een gezin uit Winterswijk kocht ooit een nieuw dekbed. Na een paar nachten ontdekte de vrouw dat het dekbed ’s avonds als ze naar bed ging naast het bed lag, terwijl ze zeker wist dat ze het die ochtend nog keurig had opgemaakt. Dit herhaalde zich enkele dagen achter elkaar. Het gezin stond voor een raadsel.

De vrouw ging met haar dekbed terug naar de winkel waar ze het gekocht had. Daar kwam de aap uit de mouw. De donsveertjes in het dekbed waren bij de fabricage niet goed schoongemaakt. Duizenden maden voedden zich met de stukjes huid die waren achtergebleven. Zij brachten het dekbed voortdurend in beweging.

Waar of niet waar?
Het Haarlems Dagblad publiceerde dit verhaal ooit als waargebeurd in haar krant. Maar het verhaal is niet waar. Denk je echt dat je zonder wat te ruiken onder een dekbed kan liggen waar duizenden maden zich voeden met rottend vlees?

Volgens Peter Burger, die een aantal bundels met broodje aapverhalen publiceerde en waarin dit verhaal ook voorkomt, is bovenstaand verhaal een van de weinige unieke Nederlandse broodje aapverhalen. Dat is niet waar. Er staan op deze site tientallen verhalen die uitsluitend in Nederland verteld worden, waaronder deze.

Tags: