Een man en een vrouw verzamelen al lange tijd antiek. Hun pronkstuk is een oude, 19e eeuwse staande klok waar er waarschijnlijk maar een van bestaat.
Het echtpaar besteedt alle vrije tijd aan het bezoeken van antiekmarkten en antiekwinkels. Op een dag zien ze in een klein winkeltje een foto hangen van precies dezelfde klok als ze zelf hebben. En niet alleen de klok komt hen bekend voor, maar ook het behang achter de klok. De man en de vrouw zijn er van overtuigd dat het een foto van hun eigen klok is. Volgens de eigenaar van de winkel kan de klok ‘op bestelling’ geleverd worden.
De man en de vrouw ruiken onraad, bestellen de klok en gaan vervolgens linea recta met hun verhaal naar de politie. De politie vertrouwt het ook niet en houdt het huis van het echtpaar in de gaten. Binnen enkele dagen worden er twee inbrekers gearresteerd, die net de grote klok in een busje willen tillen.
Waar of niet waar?
Dit verhaal werd in Nederland voor het eerst genoteerd in de kolommen van Vrij Nederland in 1991. Het verhaal is echter al veel ouder. Begin jaren tachtig stond het ook in een van de boeken van de Amerikaanse folklorist Jan Brunvand.
Alleen al het gegeven dat het verhaal wereldwijd op dezelfde manier verteld wordt, maakt dat het vrijwel zeker niet waar is.