Broodje aap: “Welkom bij de Aids-club”

in broodje aap/Griezel

Een vrouw die in Hawaii naar de bioscoop ging werd geprikt toen ze in het donker op haar stoel ging zitten. Ze stond op om te kijken waardoor dat kwam. Op haar stoel lag een injectienaald met een briefje ernaast. “Welkom in de wereld die AIDS heet.”

De vrouw liet diezelfde dag nog een aids-test doen in het ziekenhuis. Daar bleek dat ze inderdaad HIV-positief was.

Waar of niet waar?
Er zijn erg veel broodje-aapverhalen in omloop met de strekking van het verhaal zoals het hierboven staat. Allemaal kennen ze dezelfde punch-line aan het eind. Hier vind je een vergelijkbaar verhaal. Wij hebben altijd geroepen dat dergelijke verhalen niet waar waren omdat er nog nooit een goed gedocumenteerd voorbeeld was waaruit bleek dat dit soort praktijken voorkomen. Tot 30 mei 2007:

Homo’s met hiv besmet op Groningse seksfeesten
GRONINGEN – Een onbekend aantal homoseksuele mannen is tijdens seksfeesten in Groningen gedrogeerd, misbruikt en geïnjecteerd met hiv-besmet bloed. Begin mei zijn vier verdachten gearresteerd. Twee hebben een bekentenis afgelegd. Dat maakte de politie woensdag bekend.

Vijf slachtoffers (homoseksuele mannen tussen de 25 en 50 jaar oud) hebben zich inmiddels bij de politie gemeld, vier hebben aangifte gedaan. De slachtoffers spraken via chatboxen af op de seksfeesten. Daar werden ze gedrogeerd met de drug GHB, soms in combinatie met xtc, waarna ze met een injectiespuit besmet bloed kregen ingespoten. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers daadwerkelijk besmet zijn geraakt met het hiv-virus.

De verdachten, allen besmet met hiv, zijn twee 48-jarige mannen uit de gemeente Slochteren en twee mannen (33 en 34 jaar) uit Groningen. De 34-jarige man werd samen met een 37-jarige vrouw aangehouden op verdenking van handel in soft- en harddrugs. De vrouw is later weer vrijgelaten.

De politie zegt dat de verdachten tot hun daden zijn gekomen, omdat het hun een kick gaf en omdat ze onbeschermde seks ‘puur’ vinden. De verdachten hebben verklaard dat ze ook elkaar met hun besmette bloed injecteerden. De seksfeesten vonden plaats in woningen van verdachten en slachtoffers.

De eerste meldingen over de praktijken tijdens Groningse seksfeesten kwamen in juni 2006 bij de politie binnen. In februari dit jaar deed een eerste slachtoffer aangifte. Politie en justitie denken dat ze met de vier aanhoudingen alle vermoedelijke daders hebben ingerekend. Wel vermoedt de politie dat er meer slachtoffers zijn en zij roept hen op zich te melden.

Ook de GGD Groningen is naarstig op zoek naar mogelijke andere slachtoffers. De gezondheidsdienst waarschuwde vorig jaar al bezoekers van homofeesten op privéadressen in Groningen. Aanleiding was toen een opvallende stijging van het aantal hiv-besmettingen in de stad.

Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol noemt de zaak “schandelijk, walgelijk en verschrikkelijk”. “Dit heeft niets met seksfeesten of homoseksualiteit te maken. Die mensen zijn gedrogeerd, dus dit zijn pure verkrachtingen.” Krol kreeg vorig jaar zomer al signalen over de feesten. Daarop zijn in de Gaykrant en op de website waarschuwingen geplaatst. Bewust besmetten is volgens de hoofdredacteur niets nieuws.

De drug GHB (gamma-hydroxy-butyraat) heeft als bijnaam rapedrug (verkrachtingsdrug), omdat het in het uitgaansleven bij personen in hun drankje wordt gedaan zodat zij versuft raken.

De effecten van GHB lijken sterk op die van alcohol. De drug zorgt dat remmingen wegvallen en gebruikers raken er seksueel opgewonden van.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) heeft laten weten dat de vier aangehouden mannen verdacht worden van zware mishandeling met voorbedachten rade. De maximale straf die kan worden opgelegd is zestien jaar celstraf. “De levensverwachting van de slachtoffers is rekbaar met medicatie en daardoor kan er geen doodslag of moord ten laste worden gelegd.”

Tags: