Broodje aap: Kort maar krachtig

in Studenten

Een hoogleraar van een universitaire klas Creatief Schrijven gaf zijn studenten ooit de opdracht om een verhaal te schrijven waarin tenminste de volgende elementen voorkwamen:

* Religie
* Koninklijk huis
* Seks
* Mysterie

“Het zal jullie nogal wat tijd kosten om een verhaal te schrijven waarin deze elementen logisch met elkaar worden verbonden, dus als ik jullie was zou ik snel beginnen.” < Na ongeveer tien minuten stak een van de studenten zijn hand op en meldde dat hij klaar was. De hoogleraar was verbaasd. Ik zie niet in hoe je in zo'n korte tijd klaar kunt zijn met deze opdracht. Lees het maar voor. De student schraapte zijn keel en las: "Mijn god", zei de koningin. Ik ben zwanger. Ik vraag me af van wie?" Waar of niet waar?
Het verhaal is een oudje. De collegae van de urban legends website van Snopes vonden een versie van dit verhaal in een moppenboek uit 1935.

Het verhaal wordt ook wel gebruikt in de uitgeverswereld. Als je als schrijver een bestseller wil produceren, dan moet je die vier elementen zo aangenaam mogelijk combineren. Schrijvers gebruiken het mopje om te bewijzen dat ze niet toegeven aan de commerciƫle druk van de uitgever.