Broodje aap: Wat is lef?

in Studenten

Een van de opdrachten bij het examen vwo nederlands begin jaren 90 was om een opstel te schrijven met als titel “Wat is lef?”

Een van de regels bij het examen luidt dat het opstel een minimaal aantal woorden moet bevatten, voor elke tien woorden te weinig wordt er een punt van het totaal worden afgetrokken.

Een meisje was na 2 minuten al klaar en leverde voor een verbouwereerde zaal met medescholieren haar opstel in. Na de beoordeling bleek dat ze een 10 had ontvangen van haar docent.

Haar opstel telde slechts drie woorden en luidde: “Dit is lef.”

Waar of niet waar?
Het verhaal is niet waar. Echt niet. Ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten is dit een zeer bekend verhaal. Je hebt van die legendes die het overal ter wereld goed doen. Dit is daar een mooi voorbeeld van. In een variant op dit verhaal krijgt een student geen 10, maar de volgende beoordeling:
Creativiteit : 10 (Uitstekend)
Taalkundig : 0 (te weinig woorden om te kunnen beoordelen)
Vormgeving : 0 (te weinig woorden om te kunnen beoordelen)
Eindcijfer: 3.3

Er zijn nog steeds veel mensen die beweren dat dit verhaal wel waar zou zijn en dat het bij hen / hun vrienden / buren van vrienden / een neef van de groenteboer zou zijn gebeurd.

Een typisch verschil tussen een broodje aap verhaal dat waar gebeurd is, en eentje die verzonnen is, is het feit dat waargebeurde verhalen in alle versies zich op dezelfde plek afspelen. In niet waargebeurde verhalen, zoals dit verhaal, wisselt de plaats waar het verhaal zich afspeelt doorlopend.