Waar of niet waar? In de 17e eeuw kostten bloembollen omgerekend 10.000 euro, per bloembol

in Feit of fictie/Geschiedenis

Feit of fictie: in de 17e eeuw kostten bloembollen omgerekend 10.000 euro, per bloembol.

Waar of niet waar?
Werkelijk waar. Eeuwenlang is er wereldwijd vol verbazing teruggekeken op de Hollandse tulpenmanie in de Gouden Eeuw. Pas nadat de internetzeepbel in 2001 barstte, begonnen veel mensen in te zien dat dit soort hypes van alle tijden is.

Tegenwoordig wordt Nederland gezien als tulpenland, maar aan het begin van de zeventiende eeuw waren tulpen in Nederland erg zeldzaam, en dus duur.

Tulpen werden kort daarvoor door botanist Karel Clusius uit Constantinopel geimporteerd. Clusius plantte een paar tulpenbollen in zijn tuin, met de bedoeling onderzoek te doen naar eventuele medische toepassingen.

Een aantal van de bloembollen werd gestolen door de buren van Clusius, met de bedoeling er snel geld mee te verdienen. Dat lukte. Erg goed zelfs. Tulpen werden een statussymbool voor de rijken van Nederland en er werden al snel duizenden florijnen voor de bloembollen neergeteld.

Afhankelijk van het formaat, kostte een (1) bloembol van deze tulp tussen de 3.000 en 4.200 gulden. Ter verhouding: het gemiddelde inkomen in 1637 bedroeg ongeveer 300 gulden.

Op het hoogtepunt van de hype werden de bollen niet eens geplant, maar op een schaal tentoongesteld. Het planten van de bollen werd gezien als een te groot financieel risico.

De zeepbel barstte uit elkaar nadat een paar tulpenkopers hun betalingsverplichtingen niet meer na konden komen. In korte tijd daalde de prijs van een tulpenbol tot een minimum en ging het nuchtere Nederland weer over tot de orde van de dag.